Responsive WebDesign
Meerkoet 18
8532 BD Lemmer
M: 0622 151 636
E:  

Onderhoud

Over het algemeen weet men wel hoe men programma's moet installeren en verwijderen. Waar men tegenwoordig vaker tegenaan loopt is het opruimen van een computer als deze traag wordt door veel gebruik. Tevens is het verstandig om een goede virusscanner te gebruiken en de computer regelmatig te scannen op ongenode gasten, de malware en spyware. Heeft u last van ransomware dan bent u verder van huis, lees er hier meer over.
En als laatste het defragmenteren, onderdelen van bestanden weer bij elkaar zetten.

Eerst even een korte uitleg.

Trage computer

Waarom wordt een computer zo traag na een aantal maanden/jaren gebruik?

Van ieder programma dat men installeert worden de bestanden op de harde schijf gezet. Om deze bestanden terug te kunnen vinden gebruikt Windows een lijst met waar welk bestand staat plus extra informatie als naam, datum, grootte enzovoorts.
Dit bestand was vroeger de File Allocation Table (bestands locatie tabel), afgekort FAT of tegenwoordig is dat de NTFS, New Technology File System (nieuwe technologie bestanden systeem).
Ieder bestand dat men aanmaakt en opslaat, bijvoorbeeld een Word document, wordt ook in deze lijst gezet en ook iedere foto die u opslaat en ga zo maar door. Hoe meer bestanden er dus op de computer staan hoe groter dit bestand wordt. Omdat dit bestand moet worden ingelezen als de computer wordt opgestart kunt u zich voorstellen dat het opstarten daardoor langer gaat duren.

Vervolgens moet de computer ook nog weten wie welk bestand gebruikt en welk programma nodig is om een bestand te openen. Dit wordt allemaal geregeld door het "Register", een grote database, die dus geraadpleegd wordt bij iedere handeling. En ook deze wordt ingelezen door de computer bij het opstarten.

Bij het gebruik van internet wordt de inhoud van de pagina's die u bezoekt opgeslagen in een bepaalde map op de harde schijf. Deze "Temperary Internet Files" worden gebruikt als u een website daarna weer een keer bezoekt.
Het inlezen vanaf de harde schijf gaat namelijk altijd veel sneller dan het downloaden vanaf internet. Maar ja, daarvan moet ook weer bijgehouden worden waar, welk bestand staat. En op een gegeven moment duurt het langer om die gegevens in die lijst op te zoeken en vervolgens het bestand te raadplegen dan dat u het opnieuw van intern haalt.
Ook het aantal "cookies", kleine tekstbestandjes met informatie, kan enorm groeien bij veel internet gebruik. Tevens maakt Windows gebruik van allerlei tijdelijke bestanden.
En tenslotte, als u een bestand verwijderd van de harde schijf dan staat de verwijzing ernaar en alle andere informatie nog steeds op de computer.

Als er regelmatig bestanden worden verwijderd en opgeslagen of geopend, aangepast en weer opgeslagen dan kunnen bestanden "gefragmenteerd" raken.
Als er een bestand verwijderd wordt ontstaat er ruimte om een ander bestand op te slaan. Wilt u een bestand opslaan en is de ruimte niet groot genoeg dan wordt een gedeelte van het bestand op deze beschikbare ruimte gezet en de rest op het eerst volgende vrije plekje. Een bestand kan dus in meerdere kleine stukken opgeslagen worden, ook dit wordt allemaal bijgehouden in het FAT of NTFS.
Dit is dus het "gefragmenteerd", in kleinere stukjes, raken van bestanden. U kunt zich voorstellen dat het langer duurt om 10 stukjes bestand op te zoeken dan 1 bestand.

Het makkelijkste en snelste, om snelheid te winnen, is om tijdelijke internet bestanden, cookies en alle tijdelijke bestanden die Windows tijdens gebruik aanmaakt te verwijderen.
Daarna gaat u het register opruimen zodat alle verwijzingen naar bestanden die niet meer bestaan worden verwijderd.
Vervolgens verwijderd u oude herstelpunten.
Herstelpunten zijn bestanden van het herstelsysteem, iedere week en voordat er wijzigingen gedaan worden maakt Windows deze aan, zodat u een stap terug kunt doen naar een eerdere situatie waarbij het systeem nog goed werkte. Echter deze nemen ruimte in beslag en vertragen ook uw computer dus als uw computer goed werkt kunt u oude herstelpunten, behalve de laatste, gerust verwijderen.
Als dat is gedaan kunt u de harde schijf nog "defragmenteren", alle bestanden die in meerdere stukken opgeslagen zijn worden bij elkaar gezocht en als 1 bestand weer opgeslagen.

Wilt u nog grondiger opruimen dan zult u al uw documenten, plaatjes, presentaties en programma's na moeten lopen en wat u niet meer nodig heeft eerst moeten verwijderen, maar dat is meestal wat meer werk.

Opruimen

Om onnodige bestanden op te ruimen kunt u gebruik maken van het freeware programma CCleaner.
Er bestaan heel veel programma's om de computer op te ruimen, wij hebben alleen gekozen voor gratis programma's die hun werk zeer goed doen en waarbij u niet fout kan gaan.
Sla bestanden op waar u mee bezig was en sluit alle openstaande programma's voor u gaat opruimen!

CCleaner

Te downloaden via Filehippo.com, klik rechts bovenaan in het scherm op "Download Latest Version" en installeer CCleaner.

Start CCleaner en aan de linker kant ziet u een aantal knoppen, de bovenste drie, "Cleaner", "Register" en "Gereedschap" gaan we gebruiken.
Cleaner > Klik op "Analyseren" onderaan in beeld en er wordt een analyse gemaakt, als de groene balk bovenin 100% aangeeft en er Analyse voltooid (x seconden) onder staat is de analyse uitgevoerd. Er wordt aangegeven hoeveel MB aan bestanden zal worden verwijderd en waar vandaan. Om werkelijk schoon te maken klikt u op "Schoonmaken" rechts onderin beeld, er zal worden gevraagd of u het zeker weet, klik op OK, de bestanden worden nu verwijderd.
We klikken nu op het tweede knopje aan de linker kant, "Register", en klikken daarna onder in beeld op "Scan naar problemen", als de groene balk bovenaan weer 100% aangeeft is de scan klaar en kunnen we de problemen op gaan lossen door rechts onderaan op "Herstel geselecteerde problemen" te klikken. Er komt een popup schermpje met de vraag "Wilt u de wijzigingen die u in het register aanbrengt opslaan in een back-upbestand?" klik op ja en vervolgens op "Opslaan" en het bestand wordt in de map Mijn Documenten geplaatst.

Wij hebben nog nooit problemen gehad met dit programma maar mocht dit voorkomen dan kunt u via dit back-up bestand de laatste wijzigingen aan uw register in oude staat terug brengen.

Vervolgens gaat het programma alle problemen oplossen, u kunt deze stuk voor stuk laten herstellen maar u kunt ook kiezen voor "Herstel alle geselecteerde fouten". Aangezien de problemen verwijzingen zijn naar niet bestaande programma's of bestanden kunt u ze gerust allemaal tegelijk verwijderen.

Vervolgens klikken we links op "Gereedschap" > "Systeemherstel", verwijder alle systeemherstelpunten behalve de laatste.

Vervolgens sluit u het programma.

Na deze schoonmaakbeurt moet u nu eerst even de computer opnieuw opstarten voordat we verder gaan.

Virusscanner

De belangrijkste beveiliging voor uw computer is de "Virus Scanner", deze scant continu uw bestanden, e-mail en e-mail bijlagen en software op CD, DVD of USB Stick op mogelijke virussen.

Er zijn tegenwoordig veel goede gratis virus scanners, de beste op dit moment vinden wij "avast! Antivirus". Deze kunt u op de website van avast downloaden en installeren.
Bedenk wel dat u nooit twee of meer antivirus programma's tegelijk moet gebruiken, dus eerst een eventueel voorgaand antivirus programma verwijderen voordat u avast! installeert.

Om uw computer te scannen op virussen dubbelklikt u op het icoon van "avast! Free Antivirus" op uw bureaublad om het programma te openen vervolgens klik op "Slimme scan uitvoeren" er worden een x aantal scans uitgevoerd staat er een groen vinkje bij "Virussen"da hoeft u verder niets te doen, staat er een rood kruis bij "Virussen"doe dan een uitgebreide scan.
Klik op het menu icoontje > Scan > scan voor virussen en volg de instructies.
Het rode kruis bij prestatieproblemen kunt u negeren, u heeft al opgeruimd met CCleaner, avast! wil graag dat u de betaalde versie koopt wat niet nodig is.

Wilt u een volledige betaalde versie van een goed internet security systeem ga dan voor "Kaspersky Internet Security".

Malware en Spyware

Malware staat voor "malicious software" ofwel "kwaadwillende software" zoals bijvoorbeeld reclame popups, software om toegang tot de computer te krijgen, registreren van toetsaanslagen of muisbewegingen en wat er op het scherm getoond wordt. Spyware zorgt er voor dat gegevens van de gebruiker worden doorgegeven aan derden. Alles bij elkaar zaken die we niet willen. Het is dus verstandig regelmatig uw computer te checken op ongenode gasten.

Een zeer effectief en gratis programma is "Malwarebytes Anti-Malware", ga naar deze Malwarebytes Anti-Malware pagina en klik op "DOWNLOADEN", sla het bestandop en installeer het. Nadat het programma geïnstalleerd is wordt er een update gedaan.

Om uw computer te scannen op malware en spyware dubbelklikt u op het icoon op het bureaublad. Het programma opent op het tabblad "Scanner", klik op het tabblad "Update" om het programma voor gebruik te updaten. Na de update gaat u weer naar het "Scanner" tabblad, voor een snelle scan voor onderhoud gebruikt u de "Snelle scan". Vind de snelle scan niets dan hoeft u geen "Volledige scan" te doen, vind de snelle scan wel wat doe dan ook nog een volledige scan. Bent u klaar dan kunt u het programma "Afsluiten".

Ransomware

Ransom betekend letterlijk "losgeld". Door middel van malware wordt uw computer geblokkeerd of worden bestanden op de computer ge-encrypt (versleuteld) en wordt er geld gevraagd om uw computer te bevrijden of te de-crypten.

Soms lost het betalen het probleem inderdaad op maar meestal niet. Afhankelijk van het soort Ransomware zijn hier verschillende oplossingen voor te vinden.

Is uw computer geblokkeerd of zijn uw bestanden ge-encrypt verbreek dan uw verbinding met internet en schakel uw computer uit en bel ons voor de snelste en beste oplossing.

Voorkomen is altijd beter dan genezen:

  • zorg voor goede antivirus software en software om Malware en Spyware te scannen en te verwijderen of neem een goed internet security pakket
  • zorg dat uw software up to date is
  • open geen mail van onbekenden
  • instellingen zullen nooit om gebruikersnamen en wachtwoorden vragen
  • vertrouwt u iets niet ga dan niet verder, 'better safe than sorry'

Echt voorkomen kunt u het echter nooit.

Defragmenteren

Indien uw computer over een SSD opslag beschikt heeft het geen zin deze te defragmenteren.

Voor het defragmenteren kunt u het programma gebruiken dat bij Windows meegeleverd wordt maar er zijn betere defragmentatie programma's te vinden, ook gratis. Het beste gratis programma is Defraggler van Piriform.
Download Defraggler via Filehippo.com klik rechts bovenaan in het scherm op "Download Latest Version" en kies voor "Uitvoeren" (2x) of sla het programma op en installeer het.
Selecteer de taal die u wilt gebruiken en klik op Volgende, nu verschijnt de installatieopties, klik op Installeren en vervolgens op Voltooien.
Om het programma op te starten dubbelklikt u op het Defraggler icoon op uw bureaublad, nadat het programma geopend is klikt u bovenin het venster op de harde schijf die u wilt defragmenteren en vervolgens onderaan op "Defragmenteer". Nadat u gedefragmenteerd heeft sluit u het programma.
Sluit nu de computer af, wacht 1 minuut, en start de computer weer op.

Als het goed is merkt u een duidelijk verschil in snelheid. De snelheid van een computer is ook sterk afhankelijk van de leeftijd van de computer. Computer hardware verouderd snel. En oudere versies van Windows worden veel trager door alle updates die er gedaan zijn door Windows.

 
KCST - voor Webdesign, Hosting, Computerservice en Training.