Responsive WebDesign
Meerkoet 18
8532 BD Lemmer
M: 0622 151 636
E:  

Optimaliseren

Het optimaliseren van uw computer houdt in dat u uw harde schijf in stukken deelt en er zodoende een logische indeling van maakt waardoor u bij een ernstige storing altijd snel terug kunt naar de originele staat zonder dataverlies.

De meeste computers zijn bij aankoop dusdanig ingedeeld dat het besturing systeem, alle programma's en alle data zich op de C: schijf bevindt. Het maken van back-ups van uw data wordt dan een lastig pakket. Uw data bestaat namelijk niet alleen uit de gemaakte documenten maar daar hoort bijvoorbeeld ook uw e-mail en uw adresboek bij en niet te vergeten uw Favorieten van internet en ..... en ..... en .... en, weet u waar alles staat? Besluit u, door wat voor reden dan ook, Windows opnieuw te installeren dan bent u waarschijnlijk een groot gedeelte van uw data kwijt en u bent minimaal een dag bezig om alles te installeren en in te stellen.

Het kan ook anders

Door een eenmalige optimalisatie en herinstallatie kunt u uw systeem bij problemen binnen een half uur weer draaiend hebben zonder data verlies!

U gaat als volgt te werk:

  • maak een back-up van al uw data bestanden
  • deel uw harde schijf op in minimaal twee stukken
  • op het eerste stuk (de C: schijf) installeert u het besturing systeem en alle programma's
  • op de D: schijf zet u al uw data en zorgt voor verwijzing naar deze data vanuit uw programma's op de C: schijf
  • als dit allemaal goed werkt maakt u een "Image" (exacte kopie) van de C: schijf op de D: schijf
  • als uw harde schijf groot genoeg is kunt u uw installatie bestanden hier ook bij zetten
  • u kunt ook uw Pagefile bestand op de D: schijf zetten

De "Image" die u heeft gemaakt is een exacte kopie van het besturings systeem en alle programma's die u opnieuw heeft geïnstalleerd en ingesteld, dit is dus een installatie zonder fouten en overbodige bestanden, de "Clean Install".
Maar wel een installatie met verwijzingen naar alle data die op de D: schijf staat.
Bij problemen kunt u dus simpelweg uw Image terug zetten en u bent weer klaar! zonder data verlies!

Het maken van een back-up wordt ook heel simpel want u brandt gewoon alle data die op de D: schijf staat op een DVD of u maakt een back-up op een USB stick, een externe harde schijf of in de cloud. U kunt ook overwegen iedere dag automatisch een backup van uw belangrijkste bestanden te maken via internet.

Image maken

Voor het maken van een image kunt u het gratis programma "Reflect" gebruiken van Macrium voor Windows. Dit programma kunt u hier downloaden.

Back-up maken

Voor het maken van een back-up van de data op de D: schijf kunt u het gratis programma "Syncback" gebruiken, met dit programma kunt u back-ups maken maar u kunt er ook mee synchroniseren.

Bij een back-up worden de bestanden die op de D: schijf staan opgeslagen op de externe harde schijf. Bij synchronisatie worden bestanden opgeslagen en eerder opgeslagen bestanden die inmiddels weer verwijderd zijn ook verwijderd van de externe harde schijf.

U kunt "Syncback" hier downloaden.

Waarschijnlijk vind u het maken van een backup op een externe harde schijf ouderwets maar niets in minder waar.

Denk aan de ransomware, indien u uw bestanden automatisch via internet of cloud dienst opslaat, worden ge-encrypte bestanden dan dus ook automatisch gebackupt.
Automatisch klikt leuk maar op zo'n moment heeft u er dus niets aan.

Neem een extra externe harde schijf die niet continu aan uw computer hangt en automatisch backups maakt, maar sluit deze aan, maak een backup en koppel weer los. Het is misschien extra werk maar kan veel problemen oplossen als u deze ondanks alles heeft opgelopen.

 
KCST - voor Webdesign, Hosting, Computerservice en Training.