Responsive WebDesign
Meerkoet 18
8532 BD Lemmer
M: 0622 151 636
E:  

Techniek

We gaan kijken naar het "binnenwerk" van een website, de programmacode, wat is daarbij belangrijk.

Belangrijk bij het bouwen van een website is om opmaak en inhoud gescheiden te houden. De inhoud is de werkelijke tekst en plaatjes van een website pagina en de opmaak is hoe het er uit moet zien.

We maken hiervoor gebruik van een "stylesheet", dit is een opmaakblad waar in staat hoe bepaalde elementen er uit moeten zien. Dit stylesheet koppelen we vervolgens aan alle pagina's van de website. In dit stylesheet staat bijvoorbeeld welk lettertype er gebruikt wordt en de grootte en kleur daarvan, kleur van achtergronden, achtergrond plaatjes, positie van de verschillende onderdelen van de pagina.

Een zoekmachine is namelijk niet geïnteresseerd in de opmaak, die is alleen geïnteresseerd in de inhoud. Hoe minder code, die te maken heeft met de opmaak, tussen de inhoud hoe makkelijker deze inhoud te "lezen" is door zoekmachines en dus makkelijker en sneller te indexeren.

Sinds oktober 2014 wordt HTML5 als standaard aanbevolen voor het maken van websites, sinds april 2015 houd Google er bij het indexeren ook rekening mee dat een website goed leesbaar is op een smartphone. Om een website responsive te maken moet men gebruik maken van HTML5, CSS3 en media queries.

Het vervelende was dat er nog steeds veel gebruik gemaakt werd van Internet Explorer 8 die dit niet ondersteund maar daar is gelukkig een eind aan gekomen. Sinds 12 januari 2016 is Microsoft gestopt met de ondersteuning van IE8. Dus hoeft men eindelijk sinds januari 2016 geen trucken meer toe te passen om websites goed weer te geven in IE8 en ouder.

Semantisch werken

Semantisch werken is gebruik maken van de juiste tags voor het juiste onderdeel. Een kop bovenaan een pagina moet in een "header tag" geplaatst worden en een alinea in een "paragraph tag". Aan de buitenkant ziet u waarschijnlijk geen verschil maar een zoekmachine weet nu hoe hij de informatie op een pagina moet indexeren.

Met de komst van HTML5 zijn er vele van deze tags bij gekomen die Google weer meer informatie bieden zodat, indien goed gebruikt, Google beter kan indexeren.

De navigatie

Belangrijk bij een website is dat men weet waar men is, men moet aan het navigatie menu kunnen zien waar men is. Tevens is het van belang voor zoekmachines dat dit navigatie menu op de juiste manier is opgezet, dit gebruikt de zoekmachine namelijk ook om te navigeren.

Zoekmachine optimalisatie

U ziet dat "schoon" programmeren belangrijk is en tevens dat "semantisch werken" belangrijk is voor zoekmachines maar alleen daarmee bent u er nog niet. Belangrijke woorden kon men vroeger opgeven als zoekwoord. Omdat hier misbruik van gemaakt werd maken zoekmachines hier geen gebruik meer van en bepalen ze zelf welke woorden als zoekwoorden gebruikt gaan worden. Hiermee moet dus met de tekst van de website ook rekening gehouden worden.

Omdat er niet meer gelet wordt op de zoekwoorden betekend dit dat zoekmachines dus de hele inhoud van een pagina gaan bekijken wat weer meer tijd kost. Omdat zoekmachines niet alle tijd van de wereld hebben is het daarom dus ook weer belangrijk dat de inhoud van de website pagina gemakkelijk doorzocht kan worden.

Onderhoud

Vroeger maakte het niet uit hoe er geprogrammeerd werd, het was al heel wat als iemand een website had. Tegenwoordig is dat wel anders, maar er veranderd ook nog steeds veel, daarom is het belangrijk dat uw website "onderhouden" wordt zodat deze altijd volgens de laatste richtlijnen up to date is.

Alles bij elkaar is het dus steeds belangrijker dat een website op de juiste manier opgezet en onderhouden wordt. Een taak voor een professioneel bedrijf als KISS Computer Service & Training.

 
KCST - voor Webdesign, Hosting, Computerservice en Training.